Visita a la casa de la vila Guisla, la Remeiera d’Olèrdola

Visita a la casa de la vila

L’edifici de l’Ajuntament de Vilafranca té els seus origens en un palau gòtic del segle XIV que encara avui conserva l’ordenació dels pisos, de les obertures i dels espais, l’escala i el pati interior, tot molt modificat. No fou fins l’any 1559 que el consistori vilafranquí s’instal•la en aquest palau, esdevenint, des d’aleshores, el centre de govern de la vila.

La visita escolar a l’Ajuntament de Vilafranca centra el seu recorregut en dues de les sales més importants de l’edifici. Al Saló de Plens, reformat l’any 1885, els alumnes coneixeran el valuós patrimoni artístic que s’hi acumula: començarem per les pintures del sostre i els retrats que conformen l’anomenada Galeria de Vilafranquins Il·lustres, obra de Ricard Clausells, o els busts de fusta dels germans Manuel i Pau Milà i Fontanals. Comentarem els símbols de l’escut del municipi, relacionant-lo amb l’origen de la vil·la.

Visita a la casa de la vila

A continuació explicarem el funcionament d’un Ple de l’Ajuntament, com es disposen els regidors i les regidores durant el mateix, i com es prenen les decisions que afecten a la vida de la ciutadania, tot fent especial menció al sistema democràtic.

Continuarem la nostra visita a la Sala Pau Boada, la sala de reunions i de rodes de premsa de l’Ajuntament, on els alumnes coneixeran l’obra pictòrica que el pintor vilafranquí realitzà per a decorar les parets. L’estil inconfusible i personal de Pau Boada ens mostra d’una manera sintètica i lúdica els elements que singularitzen el Penedès i Vilafranca: els límits històrics i geogràfics del Penedès, el cicle de la vinya (i el camp penedesenc) al llarg de les quatre estacions i, per últim, el món del comerç de Vilafranca, representant les seves fires i mercats, símbol de la prosperitat de la vila.

  • Nombre d’alumnes: Grup classe
  • Durada: 1h
  • Nivell: Cicle Mitjà d’Ed. Primària