DESCOBREIX EL PARC D'OLÈRDOLA, UNA MUNTANYA D'HISTÒRIES Entre fonts i forns

El Parc d'Olèrdola se situa entre els municipis d'Olèrdola (Alt Penedès) i Canyelles (Garraf). Els aficionats al senderisme tenen en aquesta ruta l'oportunitat de recórrer l'espai natural d'Olèrdola descobrint els paisatges més atractius del Parc, així com els elements patrimonials més interessants. Es tracta d'un itinerari guiat d'uns 5 km que comença i acaba al Conjunt Històric d'Olèrdola.

Serveis de turisme cultural

La ruta comença caminant per un dels pocs alzinars que es conserven a Olèrdola i passa per diferents fonts originades per les infiltracions sobre la roca calcària. L'itinerari permet conèixer què és un forn de calç tradicional i com funcionava, així com observar les construccions de pedra seca, com les barraques, molt populars en aquest territori. El recorregut s'endinsa al fondo de la Seguera, una vall estreta de dimensions reduïdes encaixada entre penya-segats de gran valor natural.

El caminant descobrirà entre les parets verticals, les balmes excavades per l'acció de l'aigua que han estat històricament aprofitades per la humanitat. Algunes d'elles conserven pintures rupestres. Els nostres guies realitzen diferents aturades per veure amb deteniment les espècies vegetals més destacades del Parc, com el margalló, l'única palmera europea que existeix. Les terrasses abandonades ens recorden la catàstrofe de la fil•loxera en aquest territori. El tram final del recorregut guanya alçada per arribar a una talaia natural on s'observa una de les millors panoràmiques del Penedès.

El final del recorregut passa per l'anomenat Pla dels Albats, on s'observen les restes arqueològiques del barri altmedieval establert fora de les imponents muralles olerdolanes. Destaca la necròpolis, un centenar de tombes excavades a la roca. Els nostres guies us introduiran en com era la vida quotidiana d'un habitant de l'any 1000 en aquell indret.

Serveis de turisme cultural

Acabat el passeig, entrarem en el Conjunt Històric, on un curiós personatge us farà d'amfitrió per presentar-vos la ciutat medieval d'Olèrdola. Es tracta d'un pagès o pagesa, el Ramon o la Guilla, que van néixer l'any 1040 i que us acompanyarà per mostrar-vos com era l'antiga ciutat on van viure, què menjaven, on vivien, com treballaven... Visitarem l'església romànica i les restes del castell. Us explicarà alguns dels episodis de la vida de Mir Geribert, Príncep d'Olèrdola. També tindreu l'oportunitat de contemplar les petjades que els anteriors pobladors (ibers i romans) van deixar a Olèrdola.

Per concloure el matí d'un dolç manera, podrem gaudir d'una degustació d'alguns dels productes més genuïns d'aquestes terres: les catànies de Vilafranca i els carquinyolis,acompanyats per una copa de cava brut nature. Tot això des de la ciclòpia muralla romana, una esplèndida talaia on gaudir del paisatge del Penedès.

L'ACTIVITAT INCLOU: Ruta guiada pel Parc d'Olèrdola, entrada al Conjunt Històric d'Olèrdola i visita teatralitzada al Conjunt Històric, així com degustació de productes típics del Penedès.

OPCIONAL: Transport privat entre els diferents punts del recorregut.

Com arribar-hi?

Venint de l'Autopista AP-7.- Sortir a Vilafranca del Penedès (Vilafranca Centre) i continuar per la carretera C-15 direcció Vilanova i la Geltrú. Seguir les indicacions "Castell d'Olèrdola", sortida 11, porta al Conjunt Monumental per la carretera BV-2443.

Venint de l'Autopista C-32.- Sortir a l'alçada de Vilanova i la Geltrú i enllaçar amb la carretera C-15 direcció Vilafranca del Penedès. A uns 10 Km de Vilanova i la Geltrú es troba la sortida núm. 11, que porta directament al "Castell d'Olèrdola", per la carretera BV-2443